Ledničko jezero u zagrljaju strmih stena (VIDEO)

Simpatično Ledinačko jezero se nalazi na severnim padinama Fruške gore, u blizini Starih Ledinaca.

Ledinačko jezero koje je nastalo 1999. godine, sastavni je deo Nacionalnog parka “Fruška gora”.

Ovo veštačko jezero nastalo je u napuštenom kamenolomu Srebro, napunjeno od podzemnih voda a dodatno su ga napunili potoci Lukin svetac i Srebrn potok. Ledničko jezero ima dubinu i od 50 m a sama površina jezera je oko 4 ha.

2003. godine Zdravko Čolić je na ovom jezeru, snimio spot za pesmu “Ao, nono bijela” a često su tu boravile i filmske kamere gde su snimani kadrovi za kultni film Mi nismo andjeli 3, Rokenrol uzvraća udarac (2006.), i Čarlston za Ognjenku (2008.). Na Ledinačkom jezeru organizovana su i masovna krštenja vernika.

Voda ovog tirkizno-zelenog jezera bogata je mineralima, a veća gustima vode se oseća kažu plivači i tokom kupanja.

Ako ste propustili...   "Mediteransko" jezero na Fruškoj gori: Beli kamen pleni bistrinom vode (FOTO)

Za ovaj lokalitet planirano je još puno toga gde će ovo jezero biti centar sa izletištem, uređenom plažom, sportskim terenima i stazama za šetnju i biciklizam. Nekada je od 2001. godine do 2006. ovo jezerobilo veoma posećeno, do 2006. godine kadaje došlo do odrona stena i tom prilikom je povređeno nekoliko plivača, tada je pristup jezeru i zvanično zabranjen. Republička inspekcija za zaštitu životne sredine je zbog prelivanja vode iz jezera naložila da se ono isprazni. Sve se to dešavalo 2009. godine, a naredne decenije preduzeće “Atlas” je eksploatisalo kamen. Danas prolaznici uživaju u pogledu na jezero i čekaju trenutak kada će ono postati centar novog parka prirode.

Ako ste propustili...   Nekada OSTRVO, danas planina FRUŠKA GORA IZ VAZDUHA (VIDEO)

U blizini Ledničkog jezera nalazi se još niz lokacija koje vredi posetiti a to su: Turske česme, Potoci Lukin svetac i Srebrni potok, Isposnica Isaije Parivodskog, Crkva prenos moštiju Sv. Nikolaja, Crkva Sv. Đorđa i Perina pećina.

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close