MANASTIR PRIDVORICA – U srcu Srbije, na zaravni iznad leve obale reke Studenice (FOTO)

Ovaj manastir je posvećen HRISTOVOM PREOBRAŽENjU

Manastir Pridvorica nalazi se u blizini Ivanjice na samo tridesetak kilometara na putu prema manastiru Studenica.

Manastir Pridvorica izgrađen je u 12. veku, u isto vreme kada i susedna Studenica. Ima status spomenika kulture od velikog značaja piše na Vikipediji.

Foto: Violeta Milićević

Po arhitektonskim karakteristikama tipičan je predstavnik srednjovekovne raške škole. Crkva Preobraženja je jednobrodna, jednokupolna građevina sa polukružnom apsidom na istoku. Spoljna fasada je ukrašena frizom slepih arakada.

Foto: Violeta Milićević

Sagradio ga je sluga koji je redio pri dvoru Nemanjića oko 1195. godine pa otuda ime Pridvorica. O tome svedoče neznatni, ali vredni ostaci fresaka u gornjim zonama hrama. U početku je ovo bio ženski manastir,što potvrđuje Nemanjina povelja manastiru Studenici.

Ako ste propustili...   BLAGO JUGA SRBIJE: Veliki broj turista ovog leta obišao manastir Poganovo

Monahinje su se bavile tkanjem i veštine prenosile autohtonom stanovništvu, o čemu svedoči potpuno autentičan stil tkanja u ovim krajevima, zatim vekovima pomesna crkva, da bi od 2007. godine bio ponovo proglašen manastirom, muškim. U manastiru žive nastojatelj manastira i dva iskušenika. Pridvorica se nalazi na dvadesetosmom kilometru puta od Ivanjice prema Studenici.

Ako ste propustili...   VELIKI JUBILEJ 950 godina od osnivanja manastira Svetog Prohora Pčinjskog
Foto: Violeta Milićević

Sama građevina je tokom srednjeg veka doživela dve obnove što joj je umnogome izmenilo spoljni izgled. Prvi put posle 1557, a drugi put sredinom devetnaestog veka.

Tokom druge obnove postavljen je ikonostas koji je živopisao na dverima potpisani Sreten Protić Molerović 1835. godine. Crkva manastira Pridvorica posvećena je Preobraženju Gospodnjem. Manastir je jedan od retkih koji imaju svoj grb.

Foto: Vioelta Milićević
Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close