Najduža gondola na svetu! GOLD GONDOLA na Zlatiboru POČELA SA RADOM

Najduža na svetu panoramska Gold Gondola na Zlatiboru (9km) za 1,6 kilometara pretekla je do sada najdužu kinesku gondolu TianmenShan Cable Car gondola (7,4 km) koja se nalazi u sklopu Nacionalnog parka Zhangjiasie.

Nakon pet godina od početka radova, jedna od najznačajnijih kapitalnih investicija opštine Čajetina, zlatiborska ”Gold gondola” primio je danas i prve putnike, što predstavlja veliki dan ne samo za Zlatibor i Čajetinu, već i za celu Srbiju, siguran je predsednik opštine Milan Stamatović.

Devet kilometara dugačke gondole povezuje centar Zlatibora sa ski centrom Tornik, preko Ribničkog jezera na kojem se nalazi međustanica, gde je planiran razvoj projekta Novi Zlatibor – turizam visoke kategorije, na preko 200 ha zemljišta.

Ako ste propustili...   Ukusima i motivima Zlatibora najavljena letnja turistička sezona na “Good Food & Wine Festival” – u
Foto: Zlatiborske Vesti

Gondola trenutno ima kapacitet 600 putnika po satu u 55 zasebnih kabina sa po 10 mesta. Maksimalan kapacitet gondole je 90 kabina i 1000 putnika/h. Vožnja Gondolom do samog vrha  koji se nalazi na 1496 m nadmorske visine, traje 25 minuta sa neverovatnim pogledom na živopisne padine Zlatibora.

Zlatiborska gondola danas je i zvanično puštena u rad dok je svečano otvaranje zakazano u četvrtak 14. januara 2021. godine u 11 časova. Prva dva dana rada gondole, stanovnici Čajetine, uz ličnu kartu, kao i svi donosioci zahvalnice za učešće u ”Zlatiborskoj mobi” imaće pravo na besplatnu vožnju.

Ako ste propustili...   Najavljen 10. Međunarodni festival sportskog filma na Zlatiboru

Zahvaljujući gondoli povećaće se broj turista na Zlatiboru, uvereni su ovoj opštini a cilj jeste da u narednom periodu od pet godina ova godnola preveze milion posetilaca, što automatski znači deset miliona noćenja.

Za vožnju do Tornika i nazad odrasli će morati da izdvoje 1.000 dinara, dok dečija karta košta 550 dinara. Deca do šest (6) godina će imati pravo na besplatnu vožnju u pratnji bar jedne odrasle osobe. Za stanovnike opštine Čajetina predviđeni su posebni popusti, pa će odrasli plaćati kartu po ceni od 500, a deca 350 dinara.

Foto: Zlatiborske Vesti

Opširnije na Zlatiborske Vesti.

 

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close