Naša preporuka: Ovog vikenda obiđite Uvac i Zasavicu

Prelepi meandri Uvca poslednjih godina privlače na hiljade turista kako iz zemlje tako i iznostranstva, koji će u najvećoj meri baš ovog leta izostati.

Prirodni rezervat Uvac je stanište beloglavog supa, ovde je svoj mir pronašlo oko tri stotine ovih jedinki, upravo turističkim brodovima i katamaranima dozvoljena je samo jedna plovidba dnevno kako se ovaj sklad ne bi previše remetio.

Kanjon Uvca nalazi se između Sjenice i Nove Varoši, između planina Javor i Zlatar. Kanjon Uvca poznat je po svojim uklještenim meandrima, koje je reka usekla u krečnjačku stenu. Meandri Uvca postoje na tri mesta u kanjonu, a najatraktivniji se nalaze uzvodno od ušća reke Veljušnice, u oblasti po imenu Lopiža. Do njih je najlakše stići kolskim putem iz Sjenice.

Izlet do Uvca bi izgledao ovako: Dolazak do kampa rendžera na ulazu u prirodni rezervat kanjona reke Uvac. Boravak na obali Uvca i slobodno vreme ili fakultativnо ukrcavanje u čamce i vožnja kroz meandre reke Uvac, uz razgledanje gnezda beloglavog supa. Fakultativni obilazak Ledene pećine, do čijeg ulaza se može stići samo sa reke. Fakultativno, safari džipovima od 20 minuta po jednom smeru na livadama i neuređenim putevima Zlatarske visoravni. Dolazak na vidikovac “Molitva”, gde će ogromni lešinari leteti ispod vas, a meandri Uvca će vam se ukazati u svoj svojoj lepoti. Povratak džipovima na mesto ukrcavanja u autobus.

Ako ste propustili...   Uvac

Više informacija o samoj turi na EPIC HOLIDEY

ZASAVICA

Specijalni rezervat prirode Zasavica, Uredbom Vlade Republike Srbije pod zaštitom je od 1977. godine kao prirodno dobro I kategorije od izuzetnog značaja, a 1997. godine tadašnja vlada donela uredbu istog naziva, u kojoj je i upravljač isti.

Uredbom iz 2019. godine, koju je Vlada donela 25. jula, područje vodotoka Zasavice stavljeno je pod zaštitu kao prirodno dobro od izuzetnog značaja, odnosno I kategorije kao specijalni rezervat prirode koji sa njegovom zaštitnom zonom čini jedinstvenu celinu kako bi se očuvao prirodni vodotok Zasavice, kao osnovni ekološki faktor, gde su prisutna vodena, močvarna, livadska i šumska staništa, karakteristična za ravničarske predele.

Zasavica je i naziv za napušteno rečno korito oko donje Drine. Ovo korito je nekada je bila korito Save, pa Drine, a danas je van hidrografske funkcije, tako da je danas fosilno rečno korito i u tome je njegov značaj.

Ako ste propustili...   OVOG VIKENDA: Posetite Petrovaradin i Sremske Karlovce ili Zlatibor

Atrakcije u rezervatu Zasavica su toranj visine 18 metara, sa pogledom na sve sadržje rezervata i turustički brod “Umbra” kapaciteta 60 mesta. Brod od 2003 god. ima plovni put kroz najlepši deo rezervata, u dužini od 7 km. Gostima se pruža pogled na najširi deo toka Zasavice iza koga se nalazi pašnjak kojeg dalje u plovidbi zamenjuje komleks poplavnih šuma, tako da se u preletu mogu videti kako ptice močvarice tako i razne šumske vrste ptica. 

U Zasavici postoji 218 vrsta gljiva, 655 vrsta viših biljaka (krajnje ugrožene vrste: aldrovanda (Aldrovanda vesiculosa), borak (Hippuris vulgaris), jezičasti ljutić (Ranunculus lingua), rebratica (Hottonia palustris), više od 250 vrsta fitoplanktona, 190 vrsta zooplanktona i veliki broj beskičmenjaka. Od životinjskog sveta verovatno najinteresantniji jeste dabar, a videćete stada mangulica i podolskog govečeta, farmu magaraca kao i mini zoološki vrt.

Više informacija o samoj turi na EPIC HOLIDEY

Ključne reči

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close