Novih 1300 stabala na Zlatiboru

KJP “Zlatibor” Čajetina izvodi radovi na pripremi terena, lokaliteta oko pretovarne stanice, za pošumljavanje, sadnju oko 1300 višegodišnjih sadnica, autohtonih vrsta, poput crnog bora, breze i omorike.

Pančićevu omoriku je predložio diplomirani šumarski inžinjer jer je procenio da će ona dobro uspeti na tom području. Inače, Pančićeva omorika ima izuzetno velike estetske vrednosti i nadamo se da će doprineti ulepšavanju Zlatibora.

Ako ste propustili...   Selo dobilo ime po vrsti kruške a njegove domaćice najpoznatije su pletilje na Balkanu - "SIROGOJNO" (VIDEO)

Za ovaj projekat vredan 2.024.748,50 dinara Opštini Čajetina je od Ministarstva zaštite životne sredine odobreno 1.557.192 dinara, a ostatak će finansirati lokalna samouprava.

Ako ste propustili...   SELO GOSTILJE - Zlatiborski turistički biser (VIDEO)

Pošumljavanjem navedenog lokaliteta značajno će se povećati procenat zelenila što će za rezultat imati rekultivaciju zemljišta od degradacije, očuvanje vizura, očuvanje izgleda prirodnih predela, sprečavanje erozije i stabilizacija tla. To su istovremeno i ciljevi ovog projekta.

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close