Pobeda meštana Stare planine – neće se graditi mini-hidroelektrane

Na Staroj planini u narednih 15 godina sigurno se neće graditi mini-hidroelektrane. Ovo je predviđeno nacrtom novog prostornog plana grada Pirota, koji će uskoro biti usvojen. To je rezultat građanske inicijative i upornih nastojanja stručnjaka ekologa da dokažu štetne uticaje mini-hidroelektrana na prirodu.

Protesti, blokade puteva, sukobi sa investitorima, obeležili su trogodišnju borbu meštana staroplaninskih sela i ljubitelja prirode protiv izgradnje mini-hidroelektrana. Jedan od rezultata te borbe je i novi prostorni plan grada Pirota u kome nema lokacija za izgradnju mini-hidroelektrana na planinskim rekama.

“Izbačene su sve mini-hidroelektrane sa područja parka prirode i turističke regije Stara planina. Ostale su kao potencijalne lokacije jedino na reci Nišavi nizvodno od petlje Pirot zapad sa teritorije administrativnog područja grada Pirota”, navodi Slaviša Tošić, odgovorni projektant.

Ako ste propustili...   OTКRIVEN DO SADA NEVIĐEN DRAGULJ STARE PLANINE “Ivičin skok”

Aleksandar Panić iz pokreta “Odbranimo reke Stare planine” navodi da su gradske vlasti dugo ignorisale problem sa mini-hidroelektranama.

“Zadovoljstvo postoji, ali put koji koji smo prešli da bismo došli do ovoga apsolutno ne može da se podvede pod bilo kakvo zadovoljstvo, jer je od starne gradske vlasti ovaj problem sa mini-hidroelektranama dugo bio ignorisan. Uspeli smo da nekako te ljude privolimo da počnu da razmišljaju i da vide kolika je štetnost mini-hidroelektranau zaštićenom području”, objašnjava Panić.

U pokretu “Odbranimo reke Stare planine” kažu da će posle konsultacije sa stručnjacima, u zakonskom roku, podneti primedbe na nacrt prostornog plana.

Ako ste propustili...   Pirotski UVAC: Pogled sa vrha vredi svaki korak dugog pešačenja po kamenitoj stazi (VIDEO)

“Vrlo je važno da napomenemo da ćemo pratiti izgradnju bilo koje hidroelektrane i na reci Nišavi s obzirom da postoji mogućnost mogućnost nastanka velike ekološke štete”, navodi Dragan Jonić iz pokreta “Odbranimo reke Stare planine”.

Veliki je uspeh, smatraju ljubitelji prirode, što na teritoriji grada Pirota, uprkos pritiscima, i 58 raspoloživih lokacija, investitori nisu uspeli da izgrade nijednu mini- hidroelektranu.

U pokretu “Odbranimo reke Stare planine” kažu da se njihova borba za čiste reke, a protiv derivacionih mini- hidroelektrana, nastavlja na teritoriji cele Srbije.

Izvor: RTS

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close