Selo Dobroselica nadomak Zlatibora (FOTO)

Na dvadesetak kilometara od centra Zlatibora nalazi se selo Dobroselica, sve traženija turistička destinacija u ovom regionu. Svake godine beleži sve veći broj turista, naročito se toosetilo lane kada je zbog pandemije koronavirusa puno domaćih turista odlučilo da ostane u zemlji.

Foto: Luka Stojković

U centru sela, okružena visokim stoletnim borovima, od kojih su neki stari skoro 500 godina, smeštena je crkva brvnara, posvećena proroku Iliji. Crkva je izgrađena 1821. godine, a narodna legenda kaže da je podignuta u toku jedne noći, i to tako što pobožni Dobroseličani preneli, na svojim konjskim zapregama, drvenu crkvu sa susednog brda, Crkvine, koju su Turci nameravali da zapale narednog jutra. Posebnu atrakciju za posetioce predstavlja ikonostas od obojenih dasaka na kome dominiraju prestone ikone Bogorodice i Hrista sa baroknim krunama na glavama.

Ako ste propustili...   PRELAZNA TURISTIČKA SEZONA na Zlatiboru nikad bolja: BOGATSTVO SADRŽAJA privlači sve veći broj gostiju
Na kilometar od centra sela nalazi se Prerast, poznatiji kao Ječmenska pećina. Prerasti predstavljaju prirodne kamene mostove i poslednje stadijume u životu jedne pećine. Pećinski kanal je dugačak 48, širok 12 i visok na gornjem ulazu 12, a na donjem 16 metara. Kroz Prerast protiče mali potočić koji je verovatno i zaslužan za njegov nastanak.
Skoro je napravljen i predivan vidikovac.
Foto: Luka Stojković
U selu Dobroselici su snimani filmovi: “Original falsifikata“, „Crni bombarder“ i „Zivot je čudo“.
Foto: Luka Stojković
Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close