Selo Kunovica čuva tajne starih vremena

Bicikl, prelepa priroda i foto aparat tako Srbijom putuje bivši niški profesor Dragan Sremac. Jedna od njegovih brojnih stanica bilo je i selo Kunovica koje se nalazi nadomak Niške Banje.

Svu lepotu putovanja na dva točka on donese u slici, tako je i ovog puta.

Kunovica je naseljeno mesto u gradskoj opštini Niška Banja. Prema popisu iz 2002. Tada je u ovom selu živeo 101 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 181 stanovnika). A ova statistika pokazuje da se kao I iz drugih iz ovog sela masovno iseljavaju meštani.

Ako ste propustili...   Selo Dobroselica nadomak Zlatibora (FOTO)

Prema turskom popisu nahije Niš iz 1516. godine, mesto je bilo jedno od 111 sela nahije i nosilo je isti naziv kao danas, a imalo je 60 kuća, 8 samačka domaćinstva. Te godine imalo je status dervendžijskog sela.

Do Kunovice se može doći prigradskom linijom Prigradska stanica Niš – Niška Banja – Jelašnica – Kunovica – Bancarevo.

U naselju Kunovica prema trenutno raspoloživim podacima živi 47 punoletnih stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 65,6 godina (66,1 kod muškaraca i 65,2 kod žena). U naselju ima 31 domaćinstvo, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 1,58.

Ako ste propustili...   Upoznajte Vrmdžu: Selo koje se razvija, iz njega se niko ne iseljava, već doseljava (VIDEO)

Blizina nekada turističkog cveta Niške Banje nije mnogo pomogla da se u ovom selu održi život a stanovništvo bude brojnije i tu se održi. Selo Kunovica ima istu “boljku” kao i ostala srpska sela, jer očigledno nijedno nije imuno na odliv meštana.

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close