Selo poznto po najboljoj pršuti u Srbiji – Mačkat kraj Zlatibora (VIDEO)

Ovde ćete probati najbolju pršutu, poručiće vam Zlatiborci. Poslušajte ih i posetite ovo domaćinsko selo koje se nalazi na severoistočnim obroncima Zlatibora, na samo 16 kilometara od centra Zlatibora.

U selu Mačkat nalazi se crkava posvećena svetom Iliji, koja je jedna od najstarijih u ovom kraju. Od 1809. godine, sve do 1858. godine, bila je brvnara u Mačkatu. Nova crkva je sagrađena 1859. godine. Na ikonostasu carske dveri i ikona Hrista delo su Aleksija Lazovića.

Ako ste propustili...   Kraj skijaške sezone na Torniku

U Mačkatu postoji i dvorac. Sagradio ga je ratnik, Ratko Šopalović (1893–1969) koji je vojevao u balkanskim i Prvom svetskom ratu, hrabrošću stekao dve Karađorđeve zvezde, od vojnika postao rezervni potpukovnik.

Mačkat je čuven po kafanama, a pored pršute gosti po preporuci često naruče jagnjetinu koja je kažu najbolja u ovom kraju.

Svakog januara ovde se organizuje poznata Pršutijada, sajam suvomesnatih proizvoda. Na Pršutijadi se biraju najbolji srpski suvomesnati proizvodi i preko 20 proizvođača predstavlja užičku goveđu, svinjsku i ovčiju pršutu, slaninu, stelju i kobasicu. Pršutijada svake godine beleži veliku posećenost i broji i do desetak hiljada gostiju koji posete ovu sada već tradicionalnu manifestaciju.

Ako ste propustili...   Održan 9. "Prvomajski turnir" u fudbalu za mlađe kategorije

U video priči Turističke organizacije Zlatibora koja sledi, videćete sve lepote ovog popularnog zlatiborskog sela ali ipak za pravi doživljaj morate doći i probati sve specijalitete…

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close