Za vikend: Uspon na Midžor u društvu planinara

Planinarsko društvo “Preslap”, u nedelju, 20.septembra 2020.godine, organizuje uspon na vrh Midžor, koji je sa visinom od 2169 metara najviši vrh Stare planine na području Srbije. Uspon će se odvijati klasičnom, dobro poznatom stazom – od planinarskog doma podno Babinog zuba.

Dužina trase u jednom pravcu je 8,5 kilometara, a visinska razlika koja se savladava je oko 600 metara. Staza je široka i dobro obeležena. Od planinarskog doma, do vrha Midžor, u laganom ritmu hodanja, može se izaći za tri do tri i po sata. Istom trasom učesnici akcije vratiće se do planinarskog doma.

Foto: Miroslav Dokman

Ova trasa nije zahtevna za prelazak, nema niti jednog tehničkog detalja, ali je živopisna i sa nje se otvaraju dobri pogledi. Tri nešto veće uzbrdice su prema obelisku, iznad skijaške staze, zatim prema usputnom vrhu Žarkova čuka i, konačno, završni uspon od razrušene karaule do samog vrha Midžor. Takoreći u svakom trenutku, od polaznog mesta, i potom sa staze, jasno se uočava konačni cilj uspona – gromadni vrh Midžor, koji svojim grebenom i visinom zaista dominira nad celim ovim područjem.

Ako ste propustili...   Veličanstveni MIDŽOR osvaja lepotom pogleda (FOTO)

Vrh Midžor je ogoljen, i zato se njega pruža izuzetan pogled na veliki deo masiva Stare palnine, i na ostale planine u okruženju: na Rtanj, na Tupižnicu, na Suvu planinu, na Devicu, na Ozren, na Vlašku planinu, na Greben planinu, a vidi se čak i masiv Karpata u južnoj Rumuniji.

Ako ste propustili...   Novi krst na VRHU ŠILJAK: Planinari osvojili Rtanj i zamislili po želju (FOTO)
Foto: Miroslav Dokman

Za učešće na ovoj akciji neophodno je prijaviti se vodičima Planinarskog društva “Preslap”, a to su Vladimir Mitrović, kontakt telefon: 0642634692, i Miroslav Dokman, kontakt telefon: 062205977. Vodiči će pružiti i sve dodatne informacije i savete oko učešća na akciji i savladavanja staze.

Put Midžora, kreće se 20.septembra u 6 sati izjutra sa parkinga tržnog centra “Roda”. Potrebno je nositi kvalitetne planinarske cipele, preporučuje se, radi uštede snage, i korišćenje štapova za hodanje, a odenuti se treba slojevito, poneti rezervnu majicu, rezervni duks i tanju jaknu. Za hranu biće dovoljno par sendviča i slatkiši kao energenti, a voda se zahvata u planinarskom domu podno Babinog zuba, preporučena količina je 3 litra.

Ključne reči

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close